BIOCONVERSION OF PROTEIN AND FEED ENERGY INTO MEAT PRODUCTS OF HEIFERS OF DIFFERENT GENOTYPESстатья из журнала
Аннотация: В статье приводятся результаты оценки эффективности трансформации питательных веществ и энергии кормов рациона чистопородными тёлками чёрно-пёстрой породы (I группа), её помесями с голштинами первого поколения (½ голтштин × ½ чёрно-пёстрая – II группа) и помесями второго поколения (¾ голштин × ¼ чёрно-пёстрая – III группа). Новизна работы заключается в том, что исследования такого плана при использовании в качестве объекта чистопородных и помесных тёлок проведены впервые. Установлено, что помесные тёлки II и III групп отличались меньшим, чем чистопородные сверстницы I группы, расходом сырого протеина и энергии на 1 кг прироста живой массы на 2,35–3,78% и 4,58–10,62% соответственно. При этом чистопородные тёлки I группы уступали помесям II и III групп по массе съедобных частей туши на 11,20–16,68 кг (6,85–10,21%), содержанию белка – на 2,82–4,61 кг (9,58–15,65%), экстрагируемого жира – на 3,68–5,26 кг (17,79–24,24%). Помесный молодняк II и III групп превосходил чистопородных сверстников I группы по выходу белка, экстрагируемого жира и энергии на 1 кг предубойной живой массы. Коэффициент биоконверсии протеина корма в мясной продукции у тёлок I, II и III групп в белок находился на уровне 7,25%, 7,53%, 7,97%, а энергии – 6,15%, 6,40% и 6,51% соответственно. The results of the efficiency assessment of nutrients transformation and energy of ration feed by purebred Black-and-White heifers (group I), its crossbreeds with the first Holstein generation (½ Holtstein × ½ Black-and-White – group II) and second generation crossbreeds (¾ Holstein × ¼ Black-and-White – group III) are given in article. The novelty of the work is that research of this kind using purebred and mixed bred heifers as an object was carried out for the first time. It was established that mixed bred heifers of groups II and III differed in less than the purebred herdmates of group I the consumption of raw protein and energy per 1 kg of live weight gain by 2.35–3.78% and 4.58–10.62%, respectively. At the same time, purebred heifers of group I were inferior to crossbreds of groups II and III in terms of weight of edible parts of the carcass by 11.20–16.68 kg (6.85–10.21%), protein content – by 2.82–4.61 kg (9.58–15.65%), extractable fat – by 3.68–5.26 kg (17.79–24.24%). Mixed bred young animals of groups II and III were superior to purebred herdmates of group I in terms of protein yield, extractable fat and energy per 1 kg of preslaughter live weight. The bioconversion coefficient of the feed protein in meat products in heifers of groups I, II and III into protein was at the level of 7.25%, 7.53%, 7.97%, and energy – 6.15%, 6.40% and 6. 51%, respectively.
Год издания: 2023
Источник: Vestnik APK Verhnevolzh`ia
Ключевые слова: Food Industry and Aquatic Biology, Agriculture and Biological Studies
Открытый доступ: gold
Выпуск: 4(64)
Страницы: 35–40