Перейти к основному содержанию
Библиотечно-издательский комплекс СФУ
Toggle navigation
Ресурсы
Библиотечный поиск
Каталог изданий университета
Университетские информационные ресурсы
Российские информационные ресурсы
Мировые информационные ресурсы
Периодические издания
Тематические путеводители
Книгообеспеченность учебного процесса
Приобретение литературы
Читателю
Регистрация читателей
Получение и возврат литературы
Межбиблиотечный абонемент
Тематические путеводители
Обучение работе с ресурсами
Доступная среда библиотеки
Детская развивающая площадка
Подарить книгу библиотеке
Автору
Правила издания рукописей
План выпуска изданий
Размещение публикаций в библиотеке, репозитории, РИНЦ
Проверка
журнала
Служба поддержки публикационной
активности
Учёт публикаций в АИС
«Прометей»
Услуги
Справочник услуг и сервисов БИК
Новая заявка на услугу
Бронирование помещений
Контакты
Адреса и режим работы
Контакты
Вопрос-Ответ
Отправить отзыв
Ещё
О Научной библиотеке
Об Издательстве
Дилерство «САБ ИРБИС»
Красноярский ИРБИС-клуб
Литературный клуб «Высокий берег»
Подкаст «Пища для ума»
Вакансии
Часто задаваемые вопросы
Мобильное приложение
Карта сайта и поиск по сайту
Онлайн-медиа Научной библиотеки
Личный кабинет
Главная
Ресурсы
Библиотечный поиск
The Impact of
Resveratrol
Supplementation on
Blood Glucose,
Insulin, Insulin
Resistance,
Triglyceride, and
Periodontal Markers
in Type 2 Diabetic
Patients…
Ahmad Zare Javid
Razie Hormoznejad
Hojat allah Yousefimanesh
2016 год
The Impact of Resveratrol Supplementation on Blood Glucose, Insulin, Insulin Resistance, Triglyceride, and Periodontal Markers in Type 2 Diabetic Patients with Chronic Periodontitis
статья из журнала
Страница публикации
Публикация в OpenAlex
Аннотация:
The aim of this study was to investigate the impact of resveratrol supplementation along with non‐surgical periodontal treatment on blood glucose, insulin, insulin resistance, triglyceride (TG), and periodontal markers in patients with type 2 diabetes with periodontal disease. In this double‐blind clinical trial study, 43 patients with diabetes with chronic periodontitis were participated. Subjects were randomly allocated to intervention and control groups. The intervention and control groups received either 480 mg/day of resveratrol or placebo capsules (two pills) for 4 weeks. Fasting blood glucose, insulin, insulin resistance (homeostasis model assessment of insulin resistance), TGs, and pocket depth were measured in all subjects' pre‐intervention and post‐intervention. The mean serum levels of fasting insulin and insulin resistance (homeostasis model assessment of insulin resistance) were significantly lower in the intervention group compared with control group (10.42 ± 0.28 and 10.92 ± 0.9; 3.66 ± 0.97 and 4.49 ± 1.56, respectively). There was a significant difference in the mean pocket depth between intervention and control groups (2.35 ± 0.6 and 3.38 ± 0.5, respectively) following intervention. No significant differences were observed in the mean levels of fasting blood glucose and TGs between two groups' post‐intervention. It is recommended that resveratrol supplementation may be beneficial as adjuvant therapy along with non‐surgical periodontal treatment in insulin resistance and improving periodontal status among patients with diabetes with periodontal disease. Copyright © 2016 John Wiley & Sons, Ltd.
Год издания:
2016
Авторы:
Ahmad Zare Javid
,
Razie Hormoznejad
,
Hojat allah Yousefimanesh
,
Mehrnoosh Zakerkish
,
Mohammad Hosein Haghighizadeh
,
Parvin Dehghan
,
Maryam Ravanbakhsh
Издательство:
Wiley
Источник:
Phytotherapy Research
Ключевые слова:
Oral microbiology and periodontitis research, Salivary Gland Disorders and Functions, Oral Health Pathology and Treatment
Другие ссылки:
Phytotherapy Research
(HTML)
PubMed
(HTML)
Показать дополнительные сведения
DOI:
https://doi.org/10.1002/ptr.5737
Открытый доступ:
closed
Том:
31
Выпуск:
1
Страницы:
108–114