• русский
    • English
  • русский 
    • русский
    • English
    Просмотр элемента 
    •   Главная
    • Научные журналы
    • Журнал СФУ. Химия. Journal of SibFU. Chemistry
    • Химия. Chemistry. 2015 8 (1)
    • Просмотр элемента
    •   Главная
    • Научные журналы
    • Журнал СФУ. Химия. Journal of SibFU. Chemistry
    • Химия. Chemistry. 2015 8 (1)
    • Просмотр элемента
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    The Nature and Mechanism of Selectivity Decrease of the Acid-catalyzed Fructose Conversion with Increasing the Carbohydrate Concentration

    Скачать файл:
    01_Tarabanko.pdf (647.3 КБ)
    URI (для ссылок/цитирований):
    https://elib.sfu-kras.ru/handle/2311/16781
    Автор:
    Tarabanko, Valery E.
    Smirnova, Marina A.
    Chernyak, Mikhail Yu.
    Kondrasenko, Alexander A.
    Tarabanko, Nikolay V.
    Тарабанько, В.Е.
    Смирнова, М.А.
    Черняк, М.Ю.
    Кондрасенко, А.А.
    Тарабанько, Н.В.
    Дата:
    2015-03
    Аннотация:
    To understand the effect of decreasing the process selectivity with increasing the carbohydrate concentration, the influence of levulinic acid and glucose additions on the fructose acid-catalyzed conversion was studied. Levulinic acid yield significantly decreases by initial addition of levulinic acid and glucose to the reaction mixture. Humins were found to include structural fragments of levulinic acid, carbohydrates, and 5-hydroxymetylfurfural. According to the mechanism suggested, the carbocation formed from fructose interacts with water producing target products (5-HMF and levulinic acid) or with levulinic acid or another carbohydrate molecules giving humins. In these assumptions the levulinic acid formation in the process is a reaction of first order with respect to substrate concentration, and the humic substance formation is a reaction of second order with respect to the initial carbohydrate concentration. These two process characteristics, water to substrate ratio and the reaction orders distinction, are the reasons of decreasing the carbohydrate conversion selectivity with increasing the substrate concentration
     
    Изучено влияние добавок левулиновой кислоты и глюкозы на селективность кислотно- каталитической конверсии фруктозы. Выход левулиновой кислоты при дегидратации фруктозы значительно снижается при введении в начальный момент времени в реакцию левулиновой кислоты и глюкозы. Образующиеся гуминовые вещества содержат фрагменты левулиновой кислоты, углеводов и 5-гидроксиметилфурфурола. Согласно предложенному механизму образующиеся из фруктозы карбокатионы взаимодействовуют либо с водой, либо с конечными продуктами процесса. В первом случае образуются 5-ГМФ и левулиновая кислота, а в последнем – гумины. В соответствии с этим механизмом левулиновая кислота образуется по реакции первого порядка по концентрации углевода, а гумины – по реакции второго порядка по начальной концентрации углевода. В результате основными причинами снижения селективности кислотно-каталитической конверсии углеводов с ростом их концентрации являются снижение отношений активности воды и углевода, а также различие порядков реакций образования целевых продуктов и гуминов по концентрации субстрата
     
    Коллекции:
    • Химия. Chemistry. 2015 8 (1) [15]
    Метаданные:
    Показать полную информацию

    DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
    Контакты | Отправить отзыв
    Theme by 
    @mire NV
     

     


    DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
    Контакты | Отправить отзыв
    Theme by 
    @mire NV